Voorbereid op vakantie
Yes het is zo ver!
Trots op je trouwe viervoeter, hij of zij is geslaagd voor de proefdag en het verblijf bij ons is geboekt.
En nu?
Wat neem je mee, moet er nog iets gecontroleerd worden, help wordt er niets vergeten!?
Het is zeker niet de eerste keer dat we een nieuwe gast verwelkomen die nog nooit eerder naar een hondenopvang is gebracht.
Daarnaast is een spiek briefje om terug te kijken of alles geregeld is natuurlijk ook altijd fijn voor terugkerende gasten!
Ze zeggen niet voor niets dat een goede voorbereiding het halve werk is.
Voorbereiding op een verblijf
Onderstaande 3 punten zijn de belangrijkste, wanneer hier geen rekening mee gehouden wordt kan de opvang geweigerd worden.
Nu we de verplichte en wettelijke zaken achter de rug hebben zijn er natuurlijk ook nog een aantal praktische en fijne tips zodat alles soepel verloopt.
Voeding
Ondanks dat we de mogelijkheid bieden om onze gasten van ons voer mee te laten eten raden we aan om het eigen voer mee te geven.
Wil je het ons ook nog makkelijk maken?
Dan zijn voorverpakte porties helemaal ideaal!
De voorverpakte porties zijn echter luxe voor ons, het is ook heel normaal om de zak brokken, voerton of een reisverpakking mee te geven.
Doe hier wel een maatbeker of notitie blaadje met de hoeveelheid per portie bij.
Ook rauw vlees mee geven is een mogelijkheid, we hebben genoeg vries ruimte en ook onze eigen honden krijgen dit regelmatig.
In geval van voeding dat in de vriezer bewaard dient te worden verwachten we wel dat dit in dagelijkse porties verpakt is.
Geef het liefst altijd wat extra voeding mee voor het geval er een extra nacht bijgeboekt moet worden.
Het kan soms ook zijn dat een hond wat afvalt in een nieuwe situatie doordat er misschien meer gespeeld en bewogen wordt, in dat geval komt het extra voer ook goed van pas en kunnen we de dagelijkse portie wat verhogen.
Medicatie en supplementen
Krijgt je hond thuis medicatie of supplementen, dan houden we dit ritme hier graag voor je aan!
Naast dat medicatie natuurlijk een medische zorg is nemen we eventuele supplementen als voedingsondersteuning ook zeker serieus.
Onze eigen dieren krijgen namelijk ook dagelijkse supplementen zoals omega 3, zeker Ezra heeft tegenwoordig een uitgebreider pakketje i.v.m. haar leeftijd en artrose klachten.
Hierbij ontvangen we ook graag een notitie blaadje met doseringen.
Bench, mand, dekentjes, speeltjes en voerbakken
Alles wat we hier noemen mag je als baasje volledig zelf bepalen!
Benches, manden, dekens en speeltjes hebben we namelijk beschikbaar voor onze logees, maar zeker honden die wat onzekerder zijn kunnen het erg fijn vinden om een dekentje met bekende geur bij zich te hebben.
Dit soort spullen worden dus niet verwacht maar zijn zeker wel welkom.
Hou er wel rekening mee dat vooral een speeltje zou kunnen beschadigen.
Ook voer en waterbakken hebben we een ruime voorraad van, heb je nogal een gulzige eter dan staan ook de antischrok bakken en puzzelvorm voerbakken klaar.
Riemen, halsbanden en tuigjes
Een halsband waar bijvoorbeeld een penning en telefoonnummer aan hangt zullen we tijdens het verblijf omhouden, dit is puur een gevalletje van "better safe than sorry".
Verder zullen we de riemen en tuigjes netjes voor je bewaren, tijdens de roedel wandelingen maken we voornamelijk gebruik van onze eigen riemen.
Zeker met een roedel kunnen namelijk riemen zoals de bekende flexi lijnen nogal erg onpraktisch zijn en voor onveilige situaties zorgen.
Het breng en haal moment
Vaak is het toch alsof je je kindje weg brengt en weet je soms niet wat nou handig is kwa de deur uit lopen bij het brengen of met binnenkomen bij het ophalen.
Bij het brengen zorgen we dat er rust in de woonkamer is, tegenwoordig hou ik onze Cleo wel vaak aan de riem vast i.v.m. haar training.
De rest mag even in de tuin (onder de overkapping) wachten zodat jij met je maatje relaxt binnen kan komen.
Maak er vooral niet een te groot ding van zodra je vertrekt, even een knuffel of aai is natuurlijk helemaal oké!
Alleen het hoge piepstemmetje "ooh Rakker! mamma gaat je zo missen! we zijn snel weer terug!!!" heeft geen fijn effect voor je maatje.
Zodra mamma de deur uit is staat Rakker namelijk geschokt om zich heen te kijken wat er nu net gebeurd is en waarom mam zo emotioneel was...
Rakkers adrenaline is nu hoog en dan hebben we de (her)introductie met de andere honden nog te gaan, die willen we net zo kalm en ontspannen mogelijk zodat het voor iedereen een positieve ervaring is.
Bij het ophalen is het eigenlijk hetzelfde verhaal, natuurlijk zijn jullie blij elkaar weer te zien!
En zeker is die dikke knuffel en wat enthousiasme helemaal normaal!
Maar net als bij het brengen is bij het halen de adrenaline verhogen helemaal niet zo fijn.
Nadat mama tegen springende Rakker blij staat te roepen en zelf bijna mee springt van geluk.
Schiet Rakker in zijn adrenaline door van blij zijn naar "oh gosh! gelukkig je bent er, je hebt het overleefd! wat een wonder dat ik je weer zie!"
Zo creëer je net meer spanning voor een volgend verblijf.
Wanneer je zelf ontspannen en relaxt blijft geef je hiermee ook vertrouwen aan je maatje dat het allemaal goed en veilig is!